Läs det här om du har vänner som gör galna test på Facebook!

Har du nån gång tänkt på att Facebooks omsättning är över 40 miljarder dollar per år, men ändå betalar du inte en cent själv? Varifrån kommer alla pengarna? Jo, det gamla ordspråket stämmer så väl: Om du inte betalar för produkten så är DU produkten.

Facebooks business bygger på att 2,2 miljarder aktiva användare matar in en massa data om sig själv hela tiden. Den informationen är guld värd om man vill erbjuda riktad reklam, och det är just vad Facebook tjänar sina pengar på. Men om man sitter på en så värdefull databas finns det utan tvekan andra som också gärna skulle ta för sig. En sådan business drivs av nametests.com och har redan pågått i flera år. Det har varit lugnt ett tag men nu är de igen väldigt aktiva här i Finland. Du har sett dem. Vem är din skyddsängel? Vem skulle du helst sitta i fängelse med? Hur skulle du se ut om du var en banan? Och den senaste varianten: Förvandla ditt finaste foto till en Hollywood-skönhet. Ja, man kan åtminstone inte klandra dem för bristande fantasi!

Det finns flera aktörer som sysslar med det här, men den största ser ut att vara nametests.com. Jag tänker gå rakt på sak. Man betalar inte för de här testerna heller, och det beror på att nametest.com får ut en hel del information om de användare som gör testet. Och inte bara dem, utan om deras vänner också! Så läs vidare om du brukar göra sådana tester, eller har vänner som brukar.

Varför är det här farligt? Därför att Facebook har ett motiv att skydda din data. De är beroende av att du också i framtiden litar på dem och matar in mer. Det värsta som kunde hända Facebook är att folk tappar förtroendet för dem och slutar öppna upp sina privatliv. Men skumma firmor som försöker åka snålskjuts har inte samma relation till dig. De kan missbruka informationen precis som de vill, och dyka upp under ett nytt namn om det börjar bränna under fötterna.

Hur läcker informationen ut till nametests.com?

Dialogen där man accepterar nametests app i sin Facebook-profil

När du ser ett sånt där testresultat från en vän så är det inte en bild utan en länk till nametests.com. Om du klickar på länken så har du påbörjat processen att själv göra testet, och det är just precis vad de vill. Deras marknadsföring bygger på våra kontaktnät. Att nån gör testet, hens vänner tycker det är kul och gör det själv, och så är kedjereaktionen igång.

För att göra testet måste man ge nametests.com tillstånd att hämta data från profilen i Facebook. Facebook frågar dig om det är ok, och du godkänner kopplingen. Alla test är uppbyggda så att de baserar sig på någon data i ditt Facebook-konto. Därför känns det motiverat att tillåta dataöverföringen.

Nametests förhandsgranskning av hur postningen kommer att se ut

Som exempel har valts den just nu så populära Hollywood-grejen. Nametests.com hämtar informationen från profilen och försöker göra en retuscherad ”Hollywood-version” av profilbilden med nån sorts smart algoritm. Men det ser inte ut att funka så bra i samtliga fall. Bilden som användes i det här testet blev inte så mycket vackrare. När man är nöjd är det bara att klicka och dela, och en postning dyker upp.

Facebooks lista över appar som du har accepterat

Många är nöjda med det här men vi ska gräva lite djupare. Hur fick nametests.com ut informationen från Facebook? För att kunna göra det måste man registrera en app i Facebook. Det är just det man gör i det första steget, fast man inte tänker på att tillståndet att hämta data blir permanent. Man hittar sina appar i Facebook under Inställningar, Appar. Det lönar sig att kolla och ta bort allt som man inte känner igen. Ta definitivt bort nametests.com om den finns där. Men lämna kvar sådana tjänster som du använder. Två vanliga mobil-appar som behöver en app i Facebook är t.ex. Instagram och Tinder.

Med den här dialogen kontrollerar du vilken information du vill ge till dina vänners appar

Och nu kommer vi till det som få känner till. Många säger att de i princip känner till riskerna med nametests.com och andra liknande tjänster. ”Men jag har inget att dölja.” eller ”Min data är ’all over the place anyway’.” Tänk om, det gäller inte bara din data. Om man går till Inställningar, Appar, Appar som andra använder… hittar man några intressanta inställningar. Kolla hur många kryssa du har. Varje gång nån av DINA VÄNNER gör ett sånt här test så får nametests.com den ikryssade informationen om DIG. Visste du det? Man behöver väl knappast tillägga att rätt svar på de här frågorna är noll kryss. Bilden visar vilka kryss som är på för en ny användare om man inte gjort ändringar själv.

Micke

Tillägg 19.3.2018: När det avslöjades att Cambridge Analytica hade samlat in data om 50-60 miljoner personer för att påverka presidentvalet i USA fick vi bevis för hur effektiv den här metoden är. Det finns inga antydningar om att nametests.com är inblandad i valmanipulation, men de använder samma metod.

 

Ja inte kan man beskylla dem för brist på fantasi. Här är et urval av test som är populära just nu.