Med Gmail har du ett oändligt antal adresser – du kan öka din säkerhet med dem

Använder du redan Gmail? I så fall lönar sig definitivt att läsa det här. Och om du inte ännu har ett konto så lönar det sig att skapa ett. Gmail har en speciell funktion som är behändig, och värdefull för säkerheten.

Bloggen har tidigare berättat varför det är viktigt att använda fler än en e-post adress. Att använda en enda adress för allt gör det lättare för hackers att angripa dig, och för firmor som Facebook att följa dina digitala fotspår och profilera dig. Det finns alltså många goda orsaker att använda flera olika adresser och inte lägga alla ägg i samma korg. Men det är ju så besvärligt! En massa e-post-konton och lösenord att hålla reda på. Nej, det behöver det inte vara, om man drar nytta av en finess i Gmail.

Med ett Gmail-konto kan du ha ett oändligt antal adresser

Finessen är att du kan lägga till punkter eller ett suffix till adressens namn utan att det påverkar hur posten levereras. Vi kan t.ex. anta att du har registrerat adressen minpost138@gmail.com. Då kan man skicka mail till alla de här adresserna, och allt dimper ned i samma brevlåda:

minpost138@gmail.com
minpost.138@gmail.com
min.post138@gmail.com
min.p.o.s.t.1.3.8@gmail.com
minpost138+brandbil@gmail.com
minpost.138+potatis@gmail.com

Man kan alltså fritt lägga till punkter i adressen (men inte som första tecknet eller två punkter efter varandra). Man kan också lägga till ett suffix som separeras med ett plus-tecken. Det här möjliggör att använda ett praktiskt taget oändligt antal olika adresser som alla levererar till samma postlåda.

Hur ska man använda det här?

Nördar tycker om sådana här tricks för att man kan använda automatiska regler som behandlar mail på olika sätt. Men de är viktiga för säkerheten också. Man kan förbättra sin integritet avsevärt genom att registrera sig med en unik, dedikerad adress på de viktigaste plattformerna. Men vi ska börja med den viktiga frågan: varför?

  1. Om nån bryter sig in i din enda e-post så är det ofta trivialt att sedan bryta upp många andra tjänster också. Här hittar du en beskrivning på hur det funkar.
  2. Du blir mindre mottaglig för lösenordsfiske om du använder unika adresser för dina viktiga konton. Lösenordsfiske är skräppost som kommer till det konto du använder för vanlig e-post. Riktiga varningar om problem kommer till det unika kontot som du registrerat i tjänsten, och som ingen annan känner till.
  3. Det blir svårare för firmor typ Facebook att spåra och profilera dig. E-posten (och telefon-nummret) är viktiga för att kunna koppla ihop data om dig från olika källor, t.ex. Facebook och WhatsApp. Det blir svårare om du använder flera olika adresser.

Gör alltså så här:

  1. Gå till gmail.com och skapa ett nytt konto. Jag rekommenderar ett nytt konto fast du redan använder gmail, då kan du vara helt säker på att det inte kommer skräppost till det. Välj för säkerhets skull ett namn som inte är ditt riktiga namn.
  2. Säkra det här kontot ordentligt. Använd ett bra och unikt lösenord. Koppla på två-faktors autentisering.
  3. Gå till dina vikiga tjänster, som t.ex. Facebook, och ändra din e-post adress. Använd din nya gmail-adress med ett suffix, t.ex. minpost138+facebook@gmail.com.
  4. Du får ett meddelande med en länk, för att bekräfta att du verkligen äger den nya adressen.
  5. Lägg till det nya mail-kontot i ditt e-post-program och/eller telefon.
  6. Klart. Använd ALDRIG den nya adressen för någonting annat än att registrera dig på viktiga tjänster. Använd alltid ett unikt suffix för de olika tjänsterna.

PS1 – Skyddet mot profilering är ändå inte fullständigt

Den skarpsynta har säkert redan börjat undra om fördel nummer 3 ovan verkligen funkar? Alltså att det här hindrar big-data företag från att koppla ihop data från olika källor. Visst, ni har delvis rätt. De känner naturligtvis också till det här tricket och kan ta bort suffixet, och punkter, när gmail-konton jämförs med data från andra källor. Men du har fortfarande ett visst skydd mot samkörning. T.ex. WhatsApp har alla dina vänners kontaktlisor som de laddat upp, och i dem finns ditt telefon-nummer och adressen som du använder för vardaglig e-post. Men Facebook kan fortfarande inte koppla det till dig för att du använder ett helt annat gmail-konto i Facebook. Men de kan koppla dig till konton på andra tjänster, där du använt samma nya gmail, men med ett annat suffix.

PS2 – Man kan också använda alias-adresser hos Microsoft

Microsoft, outlook.com, hotmail.com och live.com, har inte motsvarande funktion för att använda ett oändligt antal adresser. Men de har nåt som kallas alias. Man kan alltså skapa flera adresser som alla levererar till samma postlåda. Fördelen är att adresserna ser ut att vara helt oberoende av varandra, man kan inte luska ut att flera olika adresser egentligen är samma brevlåda. De löser alltså helt problemet med samkörning av databaser. Nackdelarna är att man måste logga in för att skapa dem och man kan bara skapa 10 per år.

Micke