Om bloggaren

Vi lever i fascinerande tider! I framtiden kommer historieböckerna säkert att nämna vår tid som en brytpunkt i mänsklighetens historia. Digitaltekniken, Internet och informationssamhället omvandlar vår vardag långt mer än vad Gutenbergs tryckteknik gjorde. Och alla mynt har ju minst två sidor, så en förändring av den här magnituden för definitivt med sig en hel del trubbel. Både i form av cyberbrottslighet och en massa annat strul. För att inte tala om förändringens snabbhet. Vi har helt enkelt svårt att hinna med.

Jag är tacksam för att ha fått jobba med den nya teknologin under just den här perioden. Jag har varit i branschen tillräckligt länge för att kunna kalla mig både ADB-, IT- och cybersäkerhetsexpert. Jag har sett persondatorerna utvecklas från stora fula lådor med diskettstation till små designade grejer som man har i fickan. Jag har sett Internet växa från ett universitets- och försvars-nätverk till nånting som är en hörnsten i vårt vardagliga liv. Jag har sett datavirus utvecklas från tonåringars relativt harmlösa skämt till vapen för cybersabotage och spionage. Jag har jobbat på F-Secures Labb med att förklara för vanligt folk vad som är på gång inom cyberbrottsligheten, och vad man kan göra för att skydda sig. Så det blir definitivt en hel del om säkerhet. Men också om hur informationssamhället förändrar våra liv i största allmänhet.

Och förresten. Jag är definitivt digi-optimist, trots bloggens något negativa namn. Och trots att jag spenderat en hel del tid i nätets mörka hörn och källare. Det går lätt så att man pratar mer om digi-revolutionens avigsidor och glömmer bort all nytta vi har av den. Jag anser definitivt att världen är bättre idag tack vare den nya teknologin, och kommer att bli ännu bättre i framtiden!

Privat rör jag mig gärna i naturen och skärgården. Ofta med en kamera runt halsen. Och när jag inte gör det är jag gärna ombord på nån av frivilliga sjöräddningens båtar.

Micke

 

PS. Kontakt från media välkommen. På svenska, suomeksi and in English.