Så här tar du kontroll över vilken data Facebook samlar upp om dig

Borde man lämna Facebook eller inte? (Läs mer om för- och nackdelarna.) De flesta stannar kvar och fortsätter precis som förr, och några drar sina slutsatser av Cambridge Analytica -skandalen och stänger kontot. Det smartaste enligt min mening är att fortsätta dra nytta av Facebook, men samtidigt minimera den information som man låter dem samla upp. Här kommer några praktiska råd för hur man gör det.

Men vi ska börja med att ta ett steg tillbaka för att titta på ”the big picture”, för att få en överblick över hur de stora dataströmmarna flyter.

The big picture

Facebook samlar in data från många olika källor, läs mer om det här. En del källor är lätta att kontrollera, andra praktiskt taget omöjliga. Så Facebook kommer alltid att samla data om dig, hur noggrann du än är. Eller rättare sagt om din identitet på Facebook. Det är viktigt att komma ihåg att på nätet kan vi ha många olika identiteter. Hos bankerna och myndigheterna har ditt användarkonto en stark koppling till din egentliga identitet. De känner till ditt personnummer och vet med säkerhet vem du egentligen är. Andra firmor har i regel inte tillgång till personnumret, men försöker ofta ändå koppla ihop ditt konto med din riktiga identitet och med konton på andra tjänster. För att kunna göra det måste de ha tillgång till något som identifierar dig unikt, t.ex. e-postadressen eller telefonnumret. En viktig del av en övervägd Facebook-strategi är alltså att bryta länken mellan din Facebook-identitet och den riktiga identiteten.

Facebook samlar in data om dig från både dig själv, andra användare och andra företag. Om du använder din egentliga e-postadress och telefonnummer är det lätt att länka din Facebook-identitet till din riktiga identitet.

När Facebook ställs mot väggen för slarvig hantering av personlig data brukar man svara med att presentera förbättringar i sekretessinställningarna. Men det är egentligen en rökridå. De är viktiga men kontrollerar i huvudsak hur andra användare ser din data, alltså data som redan finns i Facebook. Man har mycket lite kontroll över hur Facebook samkör sin data med andra företag, och ännu mindre över vilken data de överhuvudtaget samlar upp. Att gå igenom Facebooks sekretessinställningar är förstås bra, men löser alltså inte det här problemet.

Gör så här för att få bättre kontroll över Facebook

Vi kan alltså dela upp råden i tre grupper. De som minskar uppsamling av data, de som försvårar samkörning med andra datakällor och de som är bra att göra fast de egentligen inte hör hit.

Minimera inmatningen

 1. No Facebook, that’s none of your business! You can stick your 68 items where the sun doesn’t shine!

  Mata inte in data själv. Du behöver inte berätta för Facebook var du gick i skola och var du har jobbat. Lämna så mycket som möjligt tomt.

 2. Tänk efter vad du vill dela med dina vänner (och samtidigt med Facebook). Måste du öppna upp ditt privatliv? Gör upp en Facebook-strategi där du bestämmer vad du postar och vad du inte postar. En del rekommenderar att man använder Facebook som en offentlig blogg, om man inte vill skrika ut det på torget så ska man inte posta det på Facebook heller.

 3. Checka inte in till platser. Då ger du Facebook färdigt analyserad data om var du befinner dig. Berätta i uppdateringens text var du är, om det behövs.

 4. Tagga inte dina vänner i onödan, och be dem undvika att tagga dig. Det binder dig till data som dina, kanske inte så integritetsmedvetna, vänner läcker ut.

 5. Se till att Facebook-appen på telefonen inte får tillgång till mer data än den behöver. Det är framförallt kontaktlistan och positionen som man inte ska tillåta.

 6. Använder du geotaggning av dina bilder? Vet du vad EXIF är? Om inte så gå till integritetsinställningarna för mobilens kamera och se till att inte den heller får tillgång till din position. Du kommer inte att sakna något. Annars lagrar kameran din position i varje bild och Facebook vet var du är när du postar dem.

 7. I webbläsarens inställningar, se till att du blockerar cookies / webbkakor från tredje part. De används av Facebook för att spåra vad du gör annanstans på webben. Ett alternativ är att använda flera webbläsare, en där man är inloggad i Facebook, en annan där man surfar men aldrig loggar in på Fejan.

Försvåra samkörning

 1. Använd inte din primära e-postadress i Facebook. Skapa en skild adress som du inte använder för något annat än att registrera dig på Facebook.

 2. Mata inte in ditt telefonnummer. Facebook behöver inte ringa upp dig, men det är värdefullt för att kunna samköra register.

Andra rekommenderade åtgärder

 1. Överväg ditt beteende på Facebook. Vad du gör och vem du kommunicerar med bidrar till din profilering. Man kan ju inte sluta med det om man överhuvudtaget vill använda Facebook, men man kan välja hur man gör det. Det här hindrar inte insamling av data om dig, men påverkar den bild av dig som Facebook har. Det viktigaste skälet att göra det här är ändå att göra din Facebook-bubbla så trevlig som möjligt.

 2. Kolla sekretess-inställningarna i Facebook. (Inställningar, Sekretess) Läs igenom dem ordentligt och välj det som känns rätt. Det här påverkar inte hur Facebook samlar data om dig, bara hur den visas för andra användare.

 3. Kolla Facebooks annonsinställningar. (Inställningar, Annonser) Läs igenom inställningarna, välj de som känns rätt, ta bort irrelevanta intressen och blockera annonsörer som du inte är intresserad av. Påverkar inte hur data samlas in, bara hurdana annonser du ser.

 4. Städa upp bland apparna i Facebook. Gå till Inställningar, Appar och webbplatser. Gå igenom listan på aktiva appar och webbplatser, och ta bort allt som du inte känner igen eller inte använder regelbundet. Om listan blir tom, och du inte spelar på Facebook eller loggar in med Facebook på andra webbplatser, så kan du överväga att också stänga av ”Appar, webbplatser och spel”. Det ger extra säkerhet. Igen, det här har egentligen inte med datainsamling att göra, men kan hindra data från att läcka ut från Facebook.

Starta om Facebook, #restartfacebook

Metoderna ovan reducerar utan vidare den data som Facebook får tag på om oss. Men data är som Pandoras ask, när man avslöjat något så kan man inte ta det tillbaka. Det här är ett problem framförallt med tanke på kontaktinformationen som används för samkörning. Fast du raderar telefonnumret och byter e-post, så finns den informationen fortfarande kvar hos Facebook.

En bättre men lite jobbigare strategi är att starta om. Överge det gamla kontot och följ strikt de här instruktionerna när du skapar det nya. Du måste förstås bygga upp din vänlista på nytt och gå med i alla grupperna. Och du förlorar alla konversationer i Messenger. Men å andra sidan kan det vara bra med en liten städning.

Om du väljer att göra det här så följ följande råd för att det verkligen ska funka:

 1. Mata absolut inte in ditt telefonnummer.

 2. Använd en dedikerad e-postadress i Facebook, som inte används för nåt annat. Strikt.

 3. Logga inte in turvis på gamla och nya kontot från samma webbläsare. Då är det lätt för Facebook att lista ut att de är relaterade. Bäst att ladda ner all data från gamla kontot, stänga det, putsa alla cookies från webbläsaren, logga ut och avinstallera Facebook-appen från telefonen, och sedan skapa det nya.

Kanske det skulle vara en god idé att göra ett inlägg med lite mera detaljerade instruktioner om det här alternativet?

Micke