Ska man täcka datorns kamera?

Ni har alla sett dem. Uppmaningarna att täcka över datorns kamera med tejp, ett plåster eller en speciell liten plastgrej. Avsikten är förstås att hindra spionage om nån lyckas ta över kameran. Men hur viktigt är det egentligen? Hur stor är risken att råka ut för en sådan attack?

Grundprincipen är enkel och logisk. Det finns en massa olika program som spionerar på datoranvändare. Allt från öppet sålda övervakningsprogram till skadliga program som försöker stjäla lösenord, kreditkortsnummer osv. Program som har installerats kan givetvis ta i bruk datorns kamera och mikrofon också, och göra vad de vill med informationen.

Motivationen att filma i smyg kan vara t.ex. industrispionage. Ja, och så finns det ju nånting som kallas ”sextortion”. Det är ett relativt allmänt förekommande fenomen där man utpressar folk med hot om att publicera intima videosnuttar. Men haken är bara att de videosnuttarna inte är filmade i smyg med kapade kameror. Skojarnas metod är istället att använda t.ex. Skype och inleda offret i ett erotiskt laddat videosamtal. Som givetvis bandas i den andra ändan utan att offret vet om det.

Vad mobilens huvudkamera ser när den ligger på ett bord

Så förekommer det verkligen att kameror kapas och missbrukas?  Säkert i nån mån men det är definitivt inte vanligt, alltså inte “mainstream”. Orsaken är uppenbar, en kapad kamera är inte särskilt användbar. Ni har säkert alla tryckt av kameran av misstag nån gång, alltså utan att först rikta den mot nåt vettigt. Blev bilden användbar? Nej, sannolikt inte. Och det samma gäller med kamerorna i våra datorer och mobiltelefoner. Bärbara datorns kamera visar användarens ansikte, vars bild ofta finns på nätet ändå. Om den visar genitalierna så är problemet inte i kameran utan mellan tangentbordet och stolen. Mobiltelefonens huvudkamera filmar mörker när den ligger på ett bord, och selfie-kameran filmar taket. Inte så intressant det heller.

Vad mobilelns selfie-kamera ser när den ligger på ett bord

Det som däremot kan ge mycket mer användbar information är mikrofonen. Den behöver inte riktas, men snappar ändå upp alla parterna i diskussionen. Och vilkendera är mer användbart, en bild av gruppen som diskuterar eller en bandning av vad de säger? Definitivt det senare. Dessutom, kameran kan tejpas men mikrofonen är svårare att göra nåt åt. Tejp dämpar kanske en aning, men det går inte att eliminera den helt.

Slutsatsen är alltså att tejpning av kameran inte skadar, men nån större nytta av det har man nog inte heller. Det som är viktigt är att hålla spionprogrammen borta från datorn eller telefonen, vilket förstås också skyddar mikrofonen. På en dator gäller de tre standardreglerna: 1. Använd sunt bondförnuft. Var försiktig på skumma webbsidor och tänk dig för förrän du installerar någonting på datorn. Och ha byxorna på när du videokonferensar! 2. Se till att systemets och applikationernas alla säkerhetsuppdateringar blir installerade. 3. Använd ett bra antivirusprogram.

På telefoner och surfplattor gäller lite olika regler. Bondförnuftet och uppdateringarna är förstås viktiga här också. Men det finns nya funktioner som hjälper dig att säkra telefonen. Appar måste få tillstånd av användaren för att få tillgång till kritiska komponenter i systemet. Tänk efter när en app ber om lov att använda nånting. Behöver just den här appen verkligen använda mikrofonen? Svaret beror på vad appen ska göra. En decibelmätare behöver definitivt kunna lyssna på ljud, men det är nåt skumt på gång om en app för identifiering av svampar plötsligt vill ha mikrofonen. Svara definitivt nej i det senare fallet.

Som en liten kuriositet kan man nämna att de ”stora pojkarna” nog sysslar men liknande saker. Läckor från CIA har avslöjat att de har teknologi för att ta över kameror och mikrofoner i smarta TV-apparater. De är ju datorer nuförtiden, och är ofta utrustade för att kunna hantera videokonferenser. Den nya spiontekniken ersätter dolda mikrofoner och kameror, är lättare att installera och säkert svårare att upptäcka i praktiken. Att kapa TV:ns kamera är faktiskt lite vettigare. Så som den är placerad har den ofta en bra översikt av rummet. Så att tejpa den är faktiskt lite mer motiverat än att tejpa den bärbara datorns kamera. Fast å andra sidan, det är inte så många av oss som har CIA efter sig. Tricket har visserligen läckt ut, men det kommer ändå aldrig bli allmänt använt för det kräver att nån besöker TVn fysiskt för att installera spionprogrammet.

Micke