Tio sätt att ta kontroll över ditt eget mobilanvändande

All ny teknik innebär både nya möjligheter och nya problem. Ett problem som man diskuterar mycket just nu är hur mycket tid vi använder, eller slösar bort, på mobiltelefonen. Många har reflekterat över sina egna vanor, och ännu fler har ondgjort sig över andras mobilanvändande.

En sammanslutning som vill göra nåt åt saken är Time Well Spent Sweden. De vill att tiden vi lägger på digitala tjänster ska kännas väl investerad. De talar mycket om att man borde ta det här i beaktande när tjänsterna utvecklas, och det kommer vi kanske att ha nytta av i framtiden. Men om vi vill ha en förbättring NU så måste vi göra nåt själv. Här kommer mina tio bud för dig som känner att mobilen kanske tar lite onödigt mycket tid. Läs med eftertanke, eller skicka länken till någon annan som du tycker behöver det.

  1. När man skriver nåt om problem i social media så dyker det alltid upp kommentarer som undrar vad man gör där överhuvudtaget, och tycker att den enda rätta lösningen är att sluta använda eländet. Javisst, det är ju den ultimata lösningen. Men inte särskilt praktisk för många av oss. Många klubbar och andra sammanslutningar sköter sina ärenden via t.ex. Facebook, och är man inte med så är man utanför. Men det är ändå värt att reflektera över om man verkligen behöver de appar som man spenderar tid i? Vad skulle hända om man inte hade dem? Är det värt besväret?
  2. Det pratas mycket om mobilberoende, men hur är det egentligen? Är alla som har mobilen i handen verkligen beroende? Många appar är utan tvekan utvecklade för att framkalla beroende. Men när man ger pojkarna en fotboll glöms mobilen på en millisekund, fast de alla blivit diagnostiserade som gravt mobilberoende av sina föräldrar. Jag tycker att det man kallar mobilberoende ofta helt enkelt är ett symptom på tristess. Fundera på varför du halar fram mobilen vid ett visst tillfälle. Behövde du den eller var det för att du hade tråkigt? Om du hade tråkigt så vad kunde du göra för att fylla ditt liv med intressanta saker?
  3. Om du känner att du slösar bort tid med mobilen när du har tråkigt så är mindre mobilanvändande inte den enda lösningen. Du kan också göra din mobiltid mer produktiv. Det finns uppskattningsvis ca. 1,8 miljarder webbsajter och 8 miljarder videor på Youtube. Jag slår vad om att du inte har tittat på dem alla! Se alltså till att du upptäcker nåt nytt varje gång du tar fram mobilen för att döda tid. En ny sajt, några videor, nya podcasts, nya appar. Bryt de invanda mönstren och håll dig borta från apparna där du vanligen håller till.
  4. Social media är inte en statisk monolit. Varje användare ser personligt innehåll som är skräddarsytt för att intressera just hen, vilket kan lyckas bättre eller sämre. Om det här innehållet upplevs som slöseri med tid så kan man faktiskt göra någonting åt saken själv. Kolla här hur du kan påverka din egen ”bubbla”.
  5. Fundera på vilka appar och mejlkonton som tar emot meddelanden som du måste reagera på omedelbart. Se till att de har ett ljudalarm när det kommer nåt nytt och tysta alla andra. De andra kan du kolla när du plockar upp mobilen nästa gång.
  6. Ta som vana att sätta mobilen i ljudlöst läge när du gör nåt viktigt. Då avbryter inte varje meddelande dina tankar. Istället har du själv kontroll. Du kan välja när du vill ta en liten mikropaus, vila hjärnan några minuter och t.ex. kolla vad som hänt på mobilen.
  7. Om nån har ett verkligt viktigt ärende så ringer man. Fundera på vem som kan ha ett brådskande ärende som du verkligen måste ta tag i omedelbart. Den listan är ofta väldigt kort. Byt ringsignalen så att du kan känna igen dem före du tar upp telefonen. Du kanske också vill lägga deras nummer på mobilens favoritlista och kolla om du kan ställa in den så att bara de ringer med ljud och alla andra är tysta.
  8. Man laddar vanligen mobilen över natten, men gör det inte bredvid sängen. Det här brukar förbättra sömnen avsevärt för familjens unga, men kan säkert funka för många vuxna också. Och om du har problem att komma upp på morgonen så kan du lösa det problemet på samma gång. Använd mobilen som väckarklocka och lägg den inom hörhåll, men så långt borta att du måste stiga upp för att få tyst på den. Brutalt men effektivt!
  9. Du vet det där gamla gnället om att det är osocialt och oartigt att använda mobilen när man är med andra. Nej, det är inte osocialt. Social media är social per definition, och de andra närvarande är bara avundsjuka när du väljer att vara social med nån annan. Men ja, det kan ändå vara oartigt. Speciellt om man är på tumanhand med nån. Man kan ju vara social på nätet när och var som helst, men man har begränsad tid med de närvarande. Så använd mobilen med eftertanke när du är med andra.
  10. Ett kul trick vid lunchen, eller varför inte andra sammankomster också. När man börjar lägger alla sina mobiler i en hög på bordet med skärmen neråt. Den som först rör högen betalar räkningen för hela gänget. Pro tip: Om du föreslår det här så kom ihåg att ställa din egen mobil i ljudlöst läge, och du har sannolikt fått en gratis lunch.

Micke