Vad Facebook valde att inte berätta om ansiktsigenkänningen

Facebook håller på att ta ibruk automatisk ansiktsigenkänning globalt. Många användare har fått frågan om man vill koppla på den här funktionen, och en förklaring om funktionens fördelar. Men förklaringen är ändå mycket ensidig och det blir fullständigt klart vad Facebook vill att vi ska göra.

Vi tar en titt på för- och nackdelarna.

Fördelarna med att koppla på ansiktsigenkänningen

Fin presentation om den nya funktionen, men någonting fattas.

Alltså det som Facebook påminner dig om.

 • Det blir lättare att tagga dig och andra användare i bilder eftersom Facebook kan föreslå det automatiskt.
 • Skydd mot att andra använder en bild av dig som profilbild.
 • Stöd för synskadade genom att kunna läsa upp namnen på personer i en bild.
 • Du kan få info om uppladdade bilder där du är med fast du inte taggats.

Alla de här argumenten är konkreta fördelar som sannolikt fungerar i praktiken. Hur relevanta de är för just dig är sedan en annan sak.

Nackdelar med att koppla på ansiktsigenkänningen

Alltså det som Facebook valde att utelämna i presentationen.

 • Facebook vet var du befinner dig så fort nån laddar upp en bild där du syns. Fast du valt att inte dela den informationen.
 • Facebook vet med vem du är så fort nån laddar upp en bild där du syns. Fast du valt att inte dela den informationen.
 • Facebook vet vilka barer, restauranger eller konserter du besöker så fort nån laddar upp en bild där du syns. Fast du valt att inte dela den informationen.
 • Facebook kan analysera bilder från andra källor och koppla dig till platser, personer och händelser. Fast du valt att inte dela den informationen.
 • Kontaktlistor som andra laddar upp kan innehålla profilbilder. Ansiktsigenkänning kan göra det möjligt för Facebook att bygga en mer komplett bild över dina kontaktuppgifter och korrelera data från olika källor effektivare.
 • Ansiktsigenkänningstekniken har utvecklats snabbt, men är fortfarande inte felfri. Den kan associera dig med personer, platser och händelser som du inte har något med att göra.

Allt det här är kanske sånt som du valt att dela i vilket fall som helst. Men den viktiga pointen är att ansiktsigenkänning minskar din kontroll över vilken data Facebook kan samla upp. Den här artikeln går igenom Facebooks olika datakällor. Vad du själv matar in är förstås viktigt, men en stor del av den data Facebook har om dig kommer från andra källor, bl.a. dina vänner. Den informationen är problematisk för att du inte kan kontrollera den själv. Ansiktsigenkänning ger Facebook utökad möjlighet att dra nytta av just den.

Slutsats

Min rekommendation är att koppla bort ansiktsigenkänningen, utom i följande fall:

 • Om du ändå fortlöpande delar var du är och med vem. I så fall spelar det inte så stor roll, och någon av fördelarna kan kanske vara till nytta.
 • Om du vet att nån av fördelarna ger dig konkret nytta. I så fall får du göra en avvägning mellan nyttan och kontrollen över din integritet, och fatta beslut baserat på det.

Mitt eget beslut är att stänga av. Jag vill själv ha koll på vad jag delar.

Det här är nog rätt svar på frågan för de allra flesta.

Micke